Etusivu
Tietoa yhdistyksestä
Tietoa omaishoitajille
Projektit
Uutiskirjeet
Galleria
Linkit
Yhteydenotto
Yhteystiedot
Veikkaus tukee Kokkolanseudun omaishoitajat ja läheiset ry:n toimintaa
Valtakunnallinen Omaishoitajat ja Läheiset -liitto
Voimaa vanhuuteen - Iäkkäiden terveysliikuntaohjelma
Oma hyvinvointi - MŚ bra
09.01.2017 Pentti Lahdesta vuoden omaishoitaja
Kokkolan Omaishoitajat ja Läheiset ry palkitsi vuoden omaishoitajana Pentti Lahden. Puheenjohtaja Helge Kattilakoski kertoi yhdistyksen antavan arvoa Lahden aktiivisuudelle vapaaehtoistoiminnassa sekä pitkälle omaishoitosuhteelle.
Lue koko Kokkola-lehden juttu alla olevasta linkistä.
omaishoitaja.pdf
Pentti Lahdesta vuoden omaishoitaja
22.12.2016 Henna-Marin kullan arvoinen harrastus
Läheisten tuki mahdollistaa erityislapselle tasa-arvoisen mahdollisuuden harrastaa ja onnistua.

Vuosi 2016 oli urheilurikas ja saimme seurata median välityksellä monia arvokisoja, kuten jääkiekon MM-kisoja, olympialaisia sekä paralympiakisoja. Urheilua seurataan tiiviisti myös Kälviän Ruotsalossa, jossa asuu 25- vuotias Henna-Mari Korpijärvi avopuolisonsa Sami Kipon kanssa.
Henna-Mari läheisineen itsekin tietää, kuinka paljon lahjoja, aikaa ja kovaa harjoittelua isoihin kisoihin valmistautuminen ja siellä menestyminen vaatii. Jalkapalloharrastuksen Henna-Mari aloitti vuonna 2007 vielä kotona asuessaan, kun ystävä houkutteli hänet mukaan GBK Tigersien harjoituksiin. Henna-Mari kertoo olevansa joukkuepelaaja ja tässä joukkueessa kaikki pelaajat ovat tärkeitä ja jokainen saa pelata. Samassa joukkueessa pelaa myös avopuoliso Sami. Henna-Mari pelaa Samin kanssa myös salibandya Kokkolan Nibacoksen erityisryhmässä nimeltään Nibacos Team Lelu.
Liikunnan harrastaminen on toki kuulunut jo aiemminkin koko perheen el√§m√§√§n mm. veljien j√§√§kiekkoharrastusten my√∂t√§. Henna-Mari toimi pihapeleiss√§ maalivahtina ja osallistui muutoinkin tasavertaisesti kaikkeen harrastamiseen. ”Henna-Marilla on ollut aina samanlainen mahdollisuus harrastaa kuin perheen muillakin lapsilla. Aina, kun on joku laji on kiinnostanut, niin sinne on viety”, is√§ Jouni Korpij√§rvi kertoo. Vanhemmat ovat kuljettaneet Henna-Maria harrastuksiin ja tietenkin antaneet taloudellista panostusta. ”Edustusjoukkuetoimintaan Henna-Mari saa tukea sponsoreilta, joten ihan kaikkea ei tarvitse omasta pussista maksaa”, kertoo is√§. Kuljettaminenkin on j√§√§nyt nyt v√§hemm√§lle, kun Samilla on ajokortti ja pari huolehtii itse harjoituksissa kulkemisen.

Kultaa ja kokemuksia Special Olympic- kisoista

Henna-Marilla on kromosomimuutos, joka aiheuttaa lihasheikkoutta, kehitysviiv√§stym√§√§ ja pienip√§isyytt√§. Lihasheikkous oli erityisen voimakasta varsinkin tyt√∂n ollessa pieni ja Henna-Mari sai monenlaista kuntoutusta. ”Fysioterapeutti Oona Tuomi-Nikula teki suuren ty√∂n, ett√§ Henna saatiin k√§velem√§√§n edes jollain lailla”, kertoo is√§. Maajoukkuetasolle ylt√§minen on vaatinut siksikin kovaa ty√∂t√§. Henna-Marilla on kova harjoittelumoraali eik√§ h√§nt√§ ole is√§n mukaan koskaan t√§ytynyt patistaa tai pakottaa harjoituksiin. Kova harjoittelu ja leirit avasivat ovet edustusjoukkueeseen kehitysvammaisten Special Olympic-kisoihin, jotka j√§rjestettiin vuonna 2015 Los Angelesissa. Henna-Mari oli osana naisten Unified-jalkapallojoukkuetta, joka voitti kisoista hienosti kultaa! Joukkueeseen oli valittu 6 kehitysvammaista edustajaa ymp√§ri Suomen sek√§ 6 tervett√§ partneripelaajaa.
Is√§n mukaan leirien ja ulkomaanreissujen my√∂t√§ Henna-Mari on saanut rohkeutta ja paljon onnistumisen kokemuksia. Se on ollut hyv√§ ajatellen Henna-Marin itsen√§istymist√§. Special Olympic-kisoissa vier√§hti kaikkiaan kaksi ja puoli viikkoa. ”On hienoa seurata, kun oma tytt√∂ menestyy ja p√§rj√§√§”, sanoo is√§. ”Kisojen aikana viestiteltiin ja tv:st√§ katsottiin aina, kun l√§hetyksi√§ n√§kyi. Kyll√§ oli itku silm√§ss√§, kun tuli tieto, ett√§ kultaa tuli”, sanoo Sami.
Mik√§ jalkapallon pelaamisessa on sitten kaikkein kivointa? ”Kaverit!”, sanoo Henna-Mari ensimm√§isen√§. H√§nen mukaansa pelaaminen omanlaistensa kavereiden kanssa on kivaa. Kun maalien teon t√§rkeydest√§ kysyt√§√§n, h√§n nauraa ja vastaa: ”En tied√§, kun mulla menee aina ohi!” Joukkuepelaaminen on kehitt√§nyt paljon sosiaalisia taitoja ja niist√§ on hy√∂ty√§ harrastuksen ulkopuolellakin. ”Henna-Mari on itsen√§isempi ja huolehtii hyvin asioistaan”, kertoo is√§. Vanhemman rooli urheiluharrastuksessa on pikkuhiljaa v√§hentynyt. Nyky√§√§n Sami ja Henna-Mari huolehtivat my√∂s pelaajakavereitaan treeneihin ja is√§ on taustalla tukena.

Suomalainen sisu

Tulevaisuudessa on ajatuksena pit√§√§ taukoa maajoukkuehommista ja keskitty√§ kevyemp√§√§n harjoitteluun. Urheilua toki harrastetaan ja seurataan aktiivisesti. Henna-Marin suosikkiurheilija on py√∂r√§tuolikelaaja Leo-Pekka T√§hti, kun taas Sami nostaa esiin nyrkkeilij√§ Mira Potkosen. Menestyneit√§ urheilijoita molemmat - vammasta ja vammattomuudesta huolimatta. Kovaa harjoittelua vaaditaan, mutta se voi poikia monenlaisia asioita itsen√§isyydest√§, rohkeudesta, sosiaalisuudesta menestykseen ja mitaleihin, jos harrastamiseen annetaan mahdollisuus. Vammastaan huolimatta tai ehk√§ juuri siksi Henna-Marilla on reipas ja iloinen asenne liikkumiseen. Siit√§ voisivat kaikki ottaa mallia. P√§√§tt√§v√§isest√§ ja periksiantamattomasta luonteenlaadusta kertoo my√∂s Henna-Marin valitsema motto ”suomalaisella sisulla, vaikka l√§pi harmaan kiven”. ”Ja t√§ytt√§ h√∂yry√§ eteenp√§in”, jatkaa Sami.

Jouni ja Henna-Mari Korpijärvi sekä Sami Kippo
17.05.2016 Vuoden 2015 omaishoitajaksi Anna Hakala

Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n hallitus on vuodesta 2013 lähtien valinnut jäsenistöstään vuoden omaishoitajan. Vuonna 2015 palkittiin kokkolalainen Anna Hakala, joka on toiminut omaishoitajana 42 vuotta.
Anna syntyi Himangalla viidentenä tyttönä 11-lapsiseen perheeseen. Puolisonsa kanssa hän meni naimisiin 1971 ja he saivat kolme poikaa. Omaishoitotyö alkoi lapsen CP-vamman myötä ja jatkuu puolison avuntarpeen lisäännyttyä viime vuosien aikana.
CP-vammainen Harri-poika asuu omassa asunnossaan tukipalvelujen avulla, mutta käy vanhemmillaan säännöllisesti joka toinen viikonloppu sekä viettää juhlapyhät heidän seurassaan. Anna hoitaa mielellään myös nuorimman poikansa lapsia tarpeen mukaan. Kaikkiaan lasten lapsia on neljä ja he ovat isovanhemmilleen hyvin rakkaita tuoden tullessaan elämää ja iloa.
Anna harrastaa käsitöitä ja sauvakävelyä sekä ristikoiden ratkomista. Hänen toiveenaan olisi pysyä terveenä ja nauttia jokaisesta päivästä positiivisin ja avoimin mielin. Vapaa-aikanaan Anna toimii yhdistyksen hallituksessa sekä muissa yhdistyksen vapaaehtoistehtävissä. Anna on myös yhdistyksen omistaman OMA Hoivapalvelun Oy:n hallituksen puheenjohtaja.
”Haluan omalta osaltani olla silottamassa tiet√§ uusille omaishoitajille ja heid√§n l√§heisilleen, jotta heill√§ olisi valmiimpi tie ja valmiita vastauksia omaishoitajuuden mukanaan tuomiin erilaisiin kysymyksiin ja tarpeisiin.”
17.05.2016 Yhdistyksen toimintaa Lähellä-lehdessä
Yhdistyksen toiminnasta oli pieni artikkeli Lähellä-lehdessä. Pääset lukemaan artikkelin alla olevasta linkistä. Juttu löytyy sivulta 37.
http://epaper.fi/read/3128/rKp9T4wv

Kokkolan Omaishoitajat ja Läheiset ry   |   Kaarlelankatu 22, 67100 Kokkola   |   puh. 06 822 6725